Maatschappelijke voorzieningen

Ontwikkelingen programma

Onderwijshuisvesting
Het klimaatakkoord is voor onderwijshuisvesting een belangrijk thema. Doorrekeningen van het klimaatakkoord laten zien dat er structureel meer geld nodig is om de onderwijsaccommodaties in overeenstemming met het klimaatakkoord te verduurzamen. VNG onderzoek (HEVO en Arcadis rapportages) maakt zichtbaar dat het om € 20 miljard in 30 jaar gaat. Het realiseren van deze ambities betekent dat voor gemeenten een (bijna) verdubbeling van de inkomsten uit het gemeentefonds (AUGF) noodzakelijk is. Alleen bij een dergelijk resultaat tussen Kabinet en VNG is de gemeente Ede in staat haar SHP te realiseren. De huidige crisis maakt de financieel- economische perspectieven onzeker. Een herijking van het gehele SHP kan daarom niet worden uitgesloten inclusief een grotere verantwoordelijkheid voor schoolbesturen.

Sport
Sportaanbieders zijn de kern van een goed sport- en beweegklimaat in Ede. Door de coronacrisis hebben deze partijen het moeilijk. Het is nog onduidelijk hoe deze partijen zich ontwikkelen; het is voor ons belangrijk om deze ontwikkeling te volgen en waar mogelijk partijen te ondersteunen. Sport en preventie in het kader van gezondheid komen steeds dichter bij elkaar. Voor ons betekent dit nauwere samenwerking met onderwijs, verenigingen, huisartsen en Ziekenhuis Gelderse Vallei conform de ambities van het Sportakkoord (2019).

Cultuur
Een goed en gevarieerd cultuuraanbod draagt bij aan een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat. Landelijk is er de trend om cultuur toegankelijk en bereikbaar te maken, ook Edese instellingen zorgen hiervoor. Door de coronacrisis staat cultuur onder druk, de sector zoekt naar manieren om ook in de toekomst cultuur te kunnen maken. Het is van belang deze ontwikkelingen te volgen en waar mogelijk culturele partijen te ondersteunen.
Het behoefteonderzoek laat zien dat veel inwoners actief zijn op het gebied van cultuur. Méér dan landelijk gemiddeld, nemen onze inwoners deel aan lessen en cursussen, met name aan muziekaanbod. Het is daarom van belang dit aanbod, ook dat van de muziekverenigingen, als basisvoorziening te beschouwen.
Het Rijk zet in op de ontwikkeling van cultuurregio’s. Als cultuurregio Ede-Wageningen participeren we hierin met de proeftuin Ede-Wageningen (looptijd 2019-2021). Zo vergroten we de samenwerking tussen culturele partijen in onze regio met als doel een interessanter en gevarieerder cultuuraanbod. Een andere landelijke trend is het bevorderen van cultuureducatie op school zodat alle kinderen zich cultureel ontwikkelen. In Ede sluiten we hierop, onder andere door continuering en uitbreiding van Cultuureducatie met Kwaliteit in de periode 2021-2024.

Erfgoed
De Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) hebben gevolgen voor het erfgoedbeleid. Bestaande regelgeving zal voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet aanpassing vereisen. Nieuw beleid is nodig om onder andere de aantasting van de omgeving van monumenten te voorkomen. Rond ieder monument komt een ‘monumentenbiotoop’, een landelijke uitwerking van het internationale Verdrag van Granada, bedoeld om architectonisch erfgoed te beschermen; in de Erfgoednota 'Erfgoed maakt Ede' (2018) zijn daarom specifieke taken opgenomen. De trend ‘veranderingen in het buitengebied’ als gevolg van bedrijfsbeëindigingen, functiewijzigingen en schaalvergroting betekent potentieel verlies van waardevol erfgoed. Het zijn ontwikkelingen die direct of indirect invloed hebben op het Edese erfgoed. Waardevolle panden gaan verloren en karakteristieke gebieden veranderen van identiteit. Er ontstaat meer vraag van omwonenden en erfgoedorganisaties om beleid te ontwikkelen tot het behoud van erfgoed .

Deze pagina is gebouwd op 11/24/2020 09:01:36 met de export van 11/24/2020 08:35:15