Omgevingswet
De Omgevingswet gaat op termijn veel wet- en regelgeving vervangen. Dit kan gevolgen hebben voor het beleid op het gebied van de kapitaalgoederen.
Klimaatverandering
Het veranderende klimaat is van invloed op onze kapitaalgoederen door de piekbuien, langere periode van droogte en hitte. We moeten onze inrichting en het beheer hierop afstemmen. Onze openbare ruimte moet zo ingericht worden dat hevige neerslag verwerkt kan worden. Onze hoofdgroenstructuur kan een bijdrage leveren aan de verkoeling in hete periodes, hierbij als aandachtspunt dat we inzetten op klimaatbestendige bomen en groen. Daarbij houden we rekening met beplanting die minder vatbaar is voor uitval in periodes van droogte. Daarnaast kijken we hoe om te gaan met nieuwe invasieve soorten.
In onze bossen zijn de effecten van de klimaatsveranderingen al duidelijk zichtbaar doordat er door droogte veel uitval is in de bosvakken met sparren, larix en eiken. Naast de uitval van bomen zien we dat bosvakken in het algemeen veranderen en kwetsbaarder worden. Oorzaak van de veranderingen zijn waarschijnlijk toe te schrijven aan de klimaatsveranderingen en de stikstofdepositie. Veranderende regelgeving en nieuwe inzichten in natuurbeheer en het effect van bestrijdingsmiddelen, zorgen ervoor dat de bestrijding van ongewenste, invasieve soorten in het bos (“Prunus”) veel arbeidsintensiever wordt.
Duurzaam en circulair
Zoals is vastgelegd in het gemeentelijke inkoopbeleid zorgt de gemeente Ede ervoor dat bij het inkopen van diensten en goederen milieuaspecten en sociale aspecten in zo veel mogelijk fasen van toepassing zijn: ontwerp, productie, levering, gebruik, onderhoud en einde gebruikscyclus. Hierbij legt de gemeente vooral verbinding naar energie, mobiliteit, afval en het speerpunt ‘Food’ met als doel bevordering van de productie en consumptie van duurzaam regionaal voedsel. Circulariteit wordt integraal meegewogen bij ontwerpprocessen en uitvoering van projecten en onderhoud in de openbare ruimte.
Kunstgrasvelden
Al enkele jaren wordt door het European Chemicals Agency (ECHA) gewerkt aan een onderzoek naar de risico’s van het gebruik van rubber infill voor kunstgrasvelden. Ook onderzoekt het Comité sociaaleconomische analyse (SEAC) de sociaaleconomische gevolgen van mogelijke maatregelen. De adviezen van beide comités komen naar verwachting eind 2020 terecht bij de Europese Commissie, die uitspraak zal doen over het gebruik van de rubber infill. De uitspraak kan gevolgen hebben voor onze kunstgrasvelden.