Kwaliteit leefomgeving

Ontwikkelingen programma

Werken aan vitale wijken
Gemeenten, provincies en het Rijk bezinnen zich meer en meer op een actievere inzet op de leefbaarheid en veiligheid van kwetsbare wijken. Ook in Ede is dit actueel. Bij steeds meer opgaven is het niveau van de wijk uitgangspunt voor uitvoering en ligt de uitdaging bij het koppelen van sociale, fysieke en veiligheidsopgaven (integraal en gebiedsgericht werken) in combinatie met het versterken van de betrokkenheid en zelfredzaamheid van bewoners. Provinciale Staten van Gelderland heeft op 1 juli 2020 het Beleidsprogramma Leefbaarheid 2020 - 2024: ‘Verbonden met je buurt’ vastgesteld. Met dit beleidsprogramma wil provincie Gelderland de sociale verbondenheid in de dorpen, wijken en buurten van Gelderland versterken. De inhoudelijke en financiële kansen die dit provinciale programma biedt worden in overleg met de provincie onderzocht/geïnventariseerd, waarbij de insteek is te komen tot een wijken-/dorpendeal en kennisontwikkeling en -uitwisseling

Klimaatverandering
Door klimaatverandering neemt de kans op wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen toe. Dat levert risico’s op voor onze economie, gezondheid en veiligheid. Het is van groot belang dat Nederland zich aanpast aan deze veranderingen. Door de klimaatverandering is een omslag in het denken nodig: klimaatbestendig en waterrobuust inrichten moet een vanzelfsprekend onderdeel van ruimtelijke (her)ontwikkelingen worden. Naast overlast van water heeft de gemeente ook last van droogte met alle gevolgen voor beheer en onderhoud zoals van zandwegen (80 km), voetpaden (boomwortelopdruk) en groenvakken. Daarnaast is een belangrijke ontwikkeling dat steeds meer invasieve soorten zorgen voor overlast en schade aan kapitaalgoederen. Na de Japanse duizendknoop en de eikenprocessierups is het belangrijk vooruit te kijken naar wat er op ons afkomt, zodat we sneller kunnen schakelen als we te maken krijgen met nieuwe invasieve soorten.

Biodiversiteit
In de maatschappij dringt het besef door dat de gevolgen van achteruitgang van biodiversiteit en nivellering van het landschap slecht zijn voor zowel mens als natuur. Als gemeente gaan we zelf aan de slag om biodiversiteit te behouden en te versterken. Onze inzet richt zich voornamelijk op de basis van biodiversiteit: de bodem, het water, de vegetatie en insecten. Daarbij gaan we meer samenwerken met bewoners en ketenpartners om de achteruitgang van biodiversiteit terug te dringen. We koppelen de inzet voor biodiversiteit zoveel mogelijk aan bestaand beleid en programma’s.

Druk op de ondergrond
In het bestuursakkoord zijn ambities vastgelegd over de energietransitie, klimaatadaptatie en duurzaamheid. Deze ambities leiden onder andere tot de aanleg van het warmtenet, hemelwaterbuffering en gescheiden rioolstelsels. Daarnaast leidt ook een verdere digitalisering tot een toename van de aanleg van kabels en leidingen. Dit leidt tot een intensivering van het gebruik van de openbare ruimte zowel boven- als ondergronds.

Deze pagina is gebouwd op 11/24/2020 09:01:36 met de export van 11/24/2020 08:35:15